Hoe zie jij jouw Wereld?
02/12/2020
Creatief werk is een weerspiegeling van de persoon die het doet.
24/08/2021
Show all

Vanavond hoorde ik via het Sport journaal dat veel topsporters aan depressies leiden..

Vanavond hoorde ik via het Sport journaal dat veel topsporters aan depressies leiden of onder angsten gebukt gaan. Vreselijk. Het is helemaal vreselijk omdat de huidige psychologie nog steeds ons brein centraal stelt. Niets is minder waar. Het is een combinatie van ons autonome zenuwstelsel, onze ademhaling en onze hersenen die de emotionele balans in de sporter kunnen bewaren.
Net als bij top musici is naast vaardigheid, de beheersing van ons autonome zenuwstelsel, en begrijpen hoe dit werkt en ons beïnvloed, van groot belang.
Sporters trainen vooral op wilskracht en uithoudingsvermogen, allemaal mooie eigenschappen die een relatie hebben met de Sympathicus in ons Autonome Zenuwstelsel. De sympathicus, onze ‘flight en fight’ zenuw.
Zelfs voor optimale denk-, en leerprestaties is er een gematigd niveau van opwinding nodig. Een minieme stimulatie “duwt” ons in onze cognitie. We focussen vanuit wilskracht om onze doelen te behalen, verschillende neurotransmitters en hormonen komen daarbij vrij om ons doel te kunnen behalen, om optimaal te kunnen presteren.
Echter wanneer er geen doelen meer zijn te behalen blijft het mechanisme dat je zo door hard trainen hebt ontwikkeld in stand, komt niet tot rust, en dan bestaat er een reële kans dat je in een gat valt, geen perspectief meer ziet of ervaart en een depressie kan het gevolg zijn.
De grap is dat we de Sympathicus niet kunnen uitzetten. Maar wel kunnen remmen. Het remmen doen we door de Parasympaticus te activeren. De ‘rest and digest’ zenuw binnen ons Autonome Zenuwstelsel. De parasympaticus kunnen we trainen door ademhalingsoefeningen en door kunst of muziekbeoefening.
Muziek beoefening is de scholing van de Parasympaticus en sporten is de scholing van onze Sympathicus. Wanneer er te veel stress is betekend dat dat de sympathicus te actief of dominant is geworden, al dan niet in relatie met de Amygdala.
Eigenlijk moeten we weer terug naar de oude tijden van de Grieken waar ook de Olympische spelen zijn ontstaan. De Griekse sporters deden naast het sporten ook aan musische vorming. Dus naast boksen ook aan muziek en kunst beoefening.