Connecting Fields, oog hebben voor het unieke talent voor uw organisatie. De ultieme perfectie!
30/11/2020
Onze hersenen namen niet alleen op zichzelf goede of bedreigende zaken waar, maar begonnen ook seinen te gebruiken om die te voorspellen.
01/12/2020

Ons autonome zenuwstelsel is inderdaad uitermate belangrijk voor hoe we in de wereld zijn. Helaas wordt dat vandaag de dag nogal eens vergeten door alle breinverhalen.

Regelmatig lees ik in de media berichten over veel mensen mensen die aanlopen tegen overspannenheid of een ‘burn-out’. Meestal gaat men via de rationele route op zoek naar oplossingen of verklaringen voor de ontstane situatie. Zo hebben we dat tenminste geleerd op school. Goed nadenken. Maar wist u dat ‘denken’ ook een gevolg is van een Orthosympatische reactie? En dat deze actie weer geremd kan worden door een Parasympatische activering?

De reactie vindt plaats in het brein, de neurologische basis bevindt zich in ons zenuwstelsel.. Daarom heet het ook ‘overspannen’. Ook als musicus heb ik mij in deze materie verdiept. Dat deze inzichten in het bedrijfsleven nog niet zijn ingedaald kan ik mij iets bij voorstellen, maar binnen de wereld van de Kunsten loop je ook tegen deze leemte in kennis.

Maar Kunst is nu juist de taal van ons zenuwstelsel. Met name ons Autonome Zenuwstelsel. Het ervaren van (kunstzinnige) schoonheid is een Parasympatische activiteit. Een ‘Ventrale’ om precies te zijn. Scholing van deze vaardigheid kan mensen helpen zich hun eigenheid en hun missie helpen bewust te worden.