Gaat uw organisatie Fuseren?
30/09/2020
NEUROBIOLOGIE VAN GEVOELENS VAN VEILIGHEID – samenhang met adem, muziek en hartritme (HRV).
15/10/2020
Show all

Hoe komt het nou dat jullie altijd zulke perfecte kandidaten vinden?

‘Hoe komt het nou dat jullie altijd zulke perfecte kandidaten vinden voor onze vacatures’ vroeg laatst een HRM directeur aan mij.
‘Wij kijken anders naar cv’s en kandidaten denk ik’ was mijn antwoord. En dat kan wel eens kloppen. Wij kijken verder dan de gevraagde kennis en ervaring. Je moet als het ware dóór een cv heen kijken. Je moet begrijpen wat een kandidaat beweegt, wat hem of haar drijft of liever gezegd ‘bezielt’. Wat is zijn of haar geschiedenis en hoe zou deze misschien perfecte kandidaat de functie kunnen gaan vormgeven? Men noemt dit eigenlijk ook wel ‘schouwen’ van een kandidaat. Dat doet mij denken aan mijn eigen studie aan het conservatorium destijds. Trompet. Lang niet alleen worden de best spelende kandidaten toegelaten. Er zijn ook kandidaten die tijdens het voorspelen voor de toelatingscommissie niet uit de verf komen zo als ze zelf zouden wensen. Toch worden ze wel eens aangenomen en ontwikkelen ze zich tot grote talenten in de jaren daarna tijdens hun opleiding. Hoe dat kan? De docent in de toelatingscommissie hoort dan toch op een of andere manier door het spel van de kandidaat heen.
Hij voelt, hoort en ziet de potentie. Dat is het vakmanschap en meesterschap waar het om gaat. Het oog van de meester.
Dat leer je niet uit een boekje, daar moet je oog voor hebben.

Connecting Fields
One Mission, Many Talents