Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!
07/04/2020
Business Behavior bij een grote ZORGINSTELLING
30/09/2020

Innovatie in de culturele sector. Wie van de programmeurs, informatie analisten, gaming engineers, media guru’s willen met mij meedenken?

‘Kunst en Cultuur zijn het cement in onze samenleving’ wordt er wel eens gezegd. Ik denk dat dat inderdaad zo is. Wat is een land zonder kunst en cultuur? Ondanks dat veel mensen deze mening onderschrijven heb ik het idee dat het belang van kunst en cultuur niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat is jammer, want ik geloof dat Kunst en Cultuur een hele grote potentie in zich hebben. En dan bedoel ik in dit geval niet alleen de creatieve en authentieke waarden, maar vooral de waarde van content die onlosmakelijk met deze sector is verbonden. En content is ‘King’.

Het probleem is alleen dat de Kunstensector nog hoofdzakelijk analoog denkt terwijl de samenleving in heel veel gevallen al volledig gedigitaliseerd is. Het onderwijs digitaliseert, het bedrijfsleven idem dito, zelfs de omroepen zijn helemaal gedigitaliseerd omdat de jeugd geen tv meer kijkt maar gewoon op de laptop en dan ook nog ‘on demand’ enz., enz.,

Maar ik geloof dat Kunst en Cultuur echt tot een van de meest innovatieve economieën kunnen gaan behoren mits zij innoveren, dus digitaliseren!

Ik denk dat de tijd nu echt is aangebroken om de cultuursector online en offline met elkaar te verbinden!

Ik heb de afgelopen maanden verschillende top programmeurs, software engineers en business analisten gesproken die na een Kunstopleiding een technische opleiding zijn gaan volgen om meer werkzekerheid te hebben. Echter die personen die ik in de afgelopen maanden sprak, spraken allemaal nog vol passie ove hun eerste liefde, namelijk ‘de Kunsten’!

Hoe mooi zou het zijn dat kunstminnende technici elkaar gaan vinden in een gezamenlijk project om de offline Kunsten online te gaan verbinden? Met z’n allen zou dat moeten lukken. We hebben met elkaar een netwerk van organisaties, professionals en bedrijven. Zodra content digitaliseert wordt deze bewerkbaar en deelbaar en krijgt deze naast kunstzinnige waarde ook commerciële waarde.

Ik doe mee!

Alexander Plooij